W związku z szerzącym się afrykańskim pomorem świń, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kartuzach zaleca stosowanie środków ostrożności w gospodarstwie rolnym.
Podstawowe zasady zabezpieczenia miejsc utrzymywania zwierząt, w tym zwłaszcza:
-
nie skarmianie zwierząt paszą niewiadomego pochodzenia ani produktami ( w tym resztkami, zlewkami) pochodzenia zwierzęcego;
- nie zakupywanie świń z niewiadomego źródła czyli nieoznakowanych i bez świadectwa weterynaryjnego;
-
zastosowanie mat dezynfekcyjnych na wjazdach i wyjazdach do gospodarstw i przed wejściami do budynków inwentarskich;
-
zabezpieczenie przed dostępem zwierząt dzikich do budynków inwentarskich, magazynów pasz oraz miejsc przechowywania ściółki;
-
ograniczenie dostępu osób postronnych do zwierząt;
-
dezynfekcje środków transportu do przewozu świń;
-
zachowanie podstawowych zasad higieny – odkażanie rąk i obuwia, stosowanie odzieży ochronnej;
-
nieuczestniczenie w polowaniach na 72 godziny przed wejściem do chlewni, niewnoszenia do gospodarstw części dzików itd.;
-
niepożyczanie sprzętów, nie zatrudnianie do obsługi osób, które hodują świnie, itp.
W przypadku stwierdzenia w stadzie niepokojących objawów chorobowych lub padnięć świń, każdy hodowca powinien przekazać tę informację do powiatowego lekarza weterynarii bezpośrednio albo za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego. Objawy afrykańskiego pomoru świń mogę być specyficzne, podobne do innych chorób lub zatruć, mogą być różne w różnych stadach i mieć następujący obraz (objawy, które zawsze powinny zaniepokoić hodowcę);
ASF w stadzie świń może niekiedy objawić się jedynie nagłymi padnięciami świń, bez innych objawów towarzyszących;
Często spotykane objawy to: wzrost wewnętrznej ciepłoty ciała do (40,5 - 42°C), któremu mogą nie towarzyszyć inne symptomy (gorączkujące świnie mają czasem zachowany apetyt, poruszają się na ogół normalnie).